Algemene informatie & Privacy

Hieronder leest u de algemene informatie over Zuidelijk Afrika (Zuid Afrika, Swaziland, Lesotho, Namibië, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Mauritius, Mozambique en Madagaskar) en Zuid Amerika (Argentinië, Chili en Peru).

Accommodatie

Gedurende al onze reizen (zowel de groepsreizen als de individuele reizen) overnacht u overwegend in kleine hotels en gastenhuizen. Deze verblijven worden door ons geselecteerd

op ligging, inrichting en persoonlijke betrokkenheid. Wij willen graag dat u zich thuis voelt tijdens uw vakantie. Een warme ontvangst door uw gastheer of gastvrouw draagt hier zorg voor. Het is overigens mogelijk dat de aangegeven accommodatie in het reisprogramma vervangen wordt door een andere accommodatie van soortgelijke (of betere) kwaliteit. De meeste accommodatie, dient u op de dag van vertrek tussen 9 en 10 uur te verlaten. Indien u pas later op de dag wilt vertrekken (bijvoorbeeld op de laatste dag van uw vakantie) dan kunt u doorgaans uw bagage op een door uw gastheer of gastvrouw aangewezen plaats zetten.

Verschillende werelden

Tijdens uw vakantie in Zuidelijk Afrika en/of Zuid Amerika zult u verschillende leefwerelden aantreffen. Soms zult u zich in West-Europa wanen, andere keren zult u zich meer in het ‘echte’ Afrika bevinden of in een typisch Zuid Amerikaans dorpje. Wij merken dat mensen hier vaak aan moeten wennen. Comfort is hier veel pragmatischer en minder vanzelfsprekend. De stroom valt er bijvoorbeeld sneller uit en het tempo ligt lager. De temperaturen zijn overwegend hoger en het leven speelt zich dichter bij de natuur af.

U moet zich erop instellen dat naar Nederlandse begrippen het leven wel eens wat ongemakjes met zich mee kan brengen. Maar als u die voor lief neemt, zult u volop genieten van het bijzondere leven in het echte Afrika en Zuid Amerika.

Algemene voorwaarden

Onze producten worden geleverd onder de Algemene Voorwaarden van Gemsbok Reizen. Deze zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel in Tiel.

Bagage

De meeste vliegmaatschappij hanteren 20 of wel 23 kg op basis van het ‘one piece concept’. Op vluchten naar Zuid Amerika gelden afwijkende bagageregels. De specifieke informatie voor uw vlucht leest u in uw eigen routeboekje.

Daarnaast kunt u één tas als handbagage (normale afmeting) meenemen. Overgewicht dient extra betaald te worden. Tijdens de groepsreizen is een middelgrote koffer (65 cm x 45 cm x 20 cm) per persoon toegestaan. In bijna alle gastenhuizen kunt u uw kleding laten wassen en strijken op uw eigen risico.

Begeleiding

Groepsreizen door Zuidelijk Afrika worden begeleid door een Nederlands of Zuid-Afrikaans sprekende reisbegeleider. Het Zuid-Afrikaans heeft haar wortels in het Nederlands. Toch kan het zijn dat u aan het begin van uw reis enige moeite heeft om uw Zuid-Afrikaanse reisbegeleider te verstaan. U zult echter merken dat u en uw reisbegeleider zich snel aan elkaar aanpassen waardoor de communicatie goed zal verlopen. Groepsreizen door Zuid Amerika worden begeleid door een Nederlandse sprekende reisbegeleider.

Betaalmiddelen

De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de Rand. De Namibische munteenheid is de Namibische Dollar die dezelfde waarde heeft als de Zuid-Afrikaanse rand. U kunt in Namibië met randen betalen; in Zuid-Afrika kunt u evenwel niet met Namibische Dollars betalen. In Botswana wordt betaald met Pula, eventueel kunt u hier ook met de Amerikaanse Dollar betalen. In Madagaskar gebruiken ze sinds 2004 de Ariary. Voor deze tijd was de munteenheid de FMG. De munteenheid in Mauritius is de Roepie. In de landen Zambia en Zimbabwe kunt u het beste met dollars betalen. De lokale munteenheden hebben niet veel waarde en op de meeste plekken wordt de dollar meer gewaardeerd.

In Chili wordt betaald met de Chileense peso (CLP). De prijzen worden aangegeven met het symbool $. In Argentinië wordt betaald met de Argentijnse peso (ARS) die ook wordt aangeduid met het dollarteken $. Is het bedrag in Amerikaanse dollars dan wordt het bedrag in USD aangeduid. Ten slotte is de munteenheid in Peru de Soles, maar hier wordt ook de Amerikaanse Dollar geaccepteerd.

In de meeste steden vindt u pinautomaten waar u met uw bank- of giropas contant geld kunt opnemen. Wij raden onze klanten aan om altijd bij een pinautomaat te pinnen die bij de bank ligt en altijd afgedekt uw pincode in te toetsen. Dit in verband met de veiligheid van het pinnen in het buitenland. Betalen met creditcards is eveneens op zeer veel plaatsen (restaurants, winkels etc.) mogelijk. Indien u contant geld omwisselt bij een bank, dient u zich te legitimeren.

Let op:  In Botswana en Madagaskar wordt alleen de VISA kaart geaccepteerd.

Calamiteitenfonds

Ons bedrijf is aangesloten bij de stichting Calamiteitenfonds Reizen. Binnen de grenzen

van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds vallen de in dit programma gepubliceerde reizen onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis:

  • (een deel) van een reissom terugkrijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
  • de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt, indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen indien wij u vervroegd moeten repatriëren. Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis. Vraag voor meer informatie nadrukkelijk naar de brochure "Garantie voor uw vakantie". Daar staat, naast andere regelingen, de volledige garantieregeling van het calamiteitenfonds beschreven. De afdracht bedraagt € 2,50 per boeking.

Deelnemers

Persoonlijke aandacht voor onze reizigers vinden wij belangrijk. De grootte van onze groepsreizen is daarom vaak beperkt tot zeven personen. Het minimale aantal reizigers is zes, tenzij anders is vermeld. Voor grote groepen geldt een maximum van 14 en minimum van 10. Bij onvoldoende inschrijvingen behouden wij ons het recht voor om deze reis te annuleren. Uiterlijk 4 weken voor vertrek wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

Gemsbok Reizen

Gemsbok Reizen is onderdeel van Gemsbok BV.

Gewoonten

Als reisorganisatie zijn wij deels afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Openstelling van winkels en toeristische attracties of bouwactiviteiten rondom uw accommodatie en dergelijke zijn door ons helaas niet te veranderen. In de bestemmingen wonen verschillende bevolkingsgroepen, ieder met zijn eigen cultuur en gewoonten. Deze cultuurverschillen zullen waarschijnlijk een aantrekkelijke aspect van uw reis vormen. Houdt u er echter in uw vakantieverwachtingen ook rekening mee, dat sommige gewoonten ons onbegrijpelijk kunnen overkomen.

Gezondheid

Informeert u bij uw huisarts of GGD naar de noodzakelijke maatregelen. In het algemeen zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de afgelopen jaren door een gele koortsgebied bent gereisd en daar bent geïnfecteerd. In dat geval dient u wel een geldig bewijs van inenting te kunnen overleggen. In bepaalde gevallen wordt DTP-vaccinatie aangeraden en bij een langer verblijf ook vaccinatie tegen meningitus. In sommige gevallen wordt ook Hepatitus A en/of B aangeraden. In het noordelijke deel van Zuid-Afrika en Namibië,heel Botswana, heel Zambia, heel Zimbabwe, kustgebieden van Madagaskar, Amazone gebied in Peru en in de grensgebieden in Argentinië met Bolivia en Uruguay komt malaria voor. Er zal meestal een malariakuur geadviseerd worden. In Chili en Mauritius komt geen malaria voor.

Overige informatie kunt u krijgen bij:

  • Travel Clinic Havenziekenhuis (tel: 0900 -5034090, 50 eurocent per minuut). Verstrekt informatie gebaseerd op de richtlijnen van Ministerie van WVC.
  • AMC Amsterdam (tel: 0900-9584, 45 eurocent per minuut)
  • www.lcr.nl

Kleding

Zuidelijk Afrika

Afrikanen kleden zich over het algemeen vrij informeel. Katoenen vrijetijdskleding is daarom zeer geschikt om mee te nemen. Vergeet u daarnaast niet om een warme trui en goede schoenen in te pakken. Het kan soms verraderlijk koud zijn in Afrika. Wij raden u tevens aan een regenjas mee te nemen.

Zuid Amerika

In Zuid Amerika gaat het over het algemeen iets formeler aan toe dan in Zuidelijk Afrika. Over het algemeen besteed de middenklasse vrij veel geld aan hun uiterlijk en zien er verzorgd en netjes uit. Dit wordt overigens niet verwacht van de toerist. Wel wordt u vaak in de grotere steden beter behandeld als u er verzorgd uitziet. Als u uitgebreid gaat reizen door de landen neem dan kleren mee die voor alle soorten klimaten geschikt zijn. Aan de ene kant heeft u de woestijnen en jungles en aan de andere kant de Andes en Patagonië. Vergeet vooral niet om warme sokken, handschoenen en een muts mee te nemen en een wind- en waterdichte jas voor in de koude gebieden. Voor de warme gebieden geldt dat u niet moet vergeten om een zonnebril, zonnebrand en een hoed of pet mee te nemen.

Klimaat

De seizoenen van onze bestemmingen zijn tegengesteld aan die van ons. De winter valt er in juni, juli en augustus en de zomer in december, januari en februari. Algemeen gesproken valt het regenseizoen samen met de zomermaanden in de bestemmingen. Voor een specifieke uitleg van het klimaat per land kunt u op onze website kijken. 

Luchthavenbelasting en veiligheidstoeslag

In 2010/2011 zijn al onze reizen inclusief luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag én brandstoftoeslag zover als in december 2010 bekend was. Indien luchtvaartmaatschappijen, overheden of overige instanties nieuwe belastingen en/of verhogingen opvoeren die meer bedragen dan 2% zijn we helaas genoodzaakt de meerkosten door te berekenen.

Luchtvaartmaatschappijen

Wij vliegen met grote, internationale maatschappijen zoals South Africa Airways (SAA), KLM, British Airways, Air France, LAN, Aerolineas Argentinas of andere soortgelijke maatschappijen. In de regel vertrekken we vanaf luchthaven Schiphol in Amsterdam. Brussel of Düsseldorf behoren ook tot de mogelijkheden.

Prijsgarantie en toeslagen

Voor bepaalde periodes of omstandigheden zijn toeslagen over de genoemde reissommen opgenomen. Verder kunt u de reissommen als definitief beschouwen. Een uitzondering wordt gemaakt voor brandstoftoeslagen die door onze vervoersmaatschappijen (luchtvaart, lokaal) worden doorberekend. Ditzelfde geldt voor aanvullende of nieuwe belastingen (bijvoorbeeld BTW) als die door lokale autoriteiten of luchthavens worden doorgevoerd.

Reisbescheiden

Wij zorgen ervoor dat u uiterlijk tien dagen voor de vertrekdatum uw reisbescheiden krijgt toegestuurd, tenzij u zeer kort voor vertrek heeft geboekt, of uw reissom niet op tijd heeft voldaan.

Reisdocumenten

Een visum is voor Zuid-Afrika, Namibië,Botswana, Mauritius, Chili, Argentinië en Peru niet nodig. Wel dient u te beschikken over een paspoort dat na thuiskomst nog tenminste zes maanden geldig is. U dient ook 2 lege bladzijde naast elkaar te hebben in uw paspoort.Voor Zambia, Mozambique, Madagaskar en Zimbabwe is wel een visum vereist. Deze kunt u van te voren regelen bij de betreffende ambassade, maar net zo gemakkelijk kunt u dit krijgen bij aankomst in het land.

Rijbewijs

Voor het besturen van een auto dient u in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook een internationaal rijbewijs is verplicht in alle bestemmingen, verkrijgbaar bij ANWB.

Reissom

De reissommen gelden per persoon, op basis van een tweepersoonskamer. Voor een éénpersoonskamer wordt een toeslag berekend. Bij elke reis staat aangegeven welke zaken zijn inbegrepen. Omdat dit per reis kan verschillen, raden wij u aan deze informatie zorgvuldig door te lezen.

Reisroute

Door wijziging van dienstschema’s van luchtvaartmaatschappijen (voornamelijk in Zuid Amerika en Madagaskar), calamiteiten onderweg (wegversperring, kapotte brug etc.) of vanwege andere (reis) technische problemen, kan het voorkomen dat ter plaatse een andere route gekozen moet worden. Veranderingen zijn derhalve voorbehouden.

Restitutie

Indien u tijdens de reis niet deelneemt aan geprogrammeerde excursies en/of maaltijden of gedeelten van het programma, dan is het niet mogelijk om hiervoor restitutie te ontvangen.

Roken

Bij alle luchtvaartmaatschappijen geldt een rookverbod gedurende de reis. Ook in gastenhuizen en hotels geldt een rookverbod. In dat geval mag slechts buiten of in daartoe aangewezen ruimtes gerookt worden.

SGR

Ons bedrijf is aangesloten bij SGR. Alle in dit programma gepubliceerde reizen vallen daarom onder de garantie van SGR. De SGR garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis. Ons bedrijf is aangesloten bij SGR onder nummer 2710 (www.sgr.nl).

Vertragingen

Door technische redenen, stakingen, drukte in het luchtruim en/of op de weg, weersomstandigheden, omleidingen of andere ophoudende zaken, kunnen vertragingen ontstaan. Elke aansprakelijkheid hiervoor wijzen wij af.

Verzekeringen

Bij een onbezorgde reis horen verzekeringen. Een reisverzekering voor diverse kosten als u iets overkomt en een annuleringsverzekering om de niet-genoten vakantiedagen

vergoed te krijgen indien u of een familielid iets overkomt. Wij werken samen met Europeesche Verzekeringen voor het afsluiten van verzekeringen. Zie voor actuele producten van Europeesche onze website.

Voltage

In al onze bestemmingen wordt gebruik gemaakt van 220 volt wisselstroom. In Zuid Afrika, Namibië en Botswana wordt gebruik gemaakt van een driepolige stekker die alleen ter plaatse te koop is. Voor de overige landen adviseren wij een wereldstekker mee te nemen.

Wasgoed

U kunt in de meeste gastenhuizen uw was laten doen. Wasgoed wordt wel op uw eigen risico en voor uw eigen aansprakelijkheid verwerkt. Meestal vormt wasgoed een neveninkomsten voor de kamermeisjes. Zij doen hun uiterste best, maar menselijke fouten komen voor. Omdat onze kledingstukken duurder kunnen zijn dan hun maandsalaris, is het niet in verhouding om hen aansprakelijk te stellen als er iets misgaat. De gastenhuizen aanvaarden evenmin aansprakelijkheid voor deze extra werkzaamheden c.q. inkomsten van hun personeel.

Wegennet

Zuid-Afrika beschikt over een goed geasfalteerd wegennet. Desondanks zult u in het wegdek regelmatig kuilen en gaten (kunnen) tegenkomen. Zeker in gebieden waar in korte tijd veel regen kan vallen, gaat het wegdek gemakkelijk kapot. Dit kan zowel voor deelnemers aan groepsreizen als individuele reizigers ongemakken opleveren. Het geasfalteerde wegennet in onze overige bestemmingen zijn van mindere kwaliteit en soms bijna niet aanwezig. Naast het asfalt-wegennet kennen al onze bestemmingen over een uitgebreid niet geasfalteerd wegennet, bestaande uit gravel of zandwegen. Deze wegen zullen wij veelvuldig berijden tijdens de (groeps)reizen, omdat ze vaak naar de mooiste plekjes leiden. Houdt u dus rekening met enig ongemak tijdens de reizen, al wordt natuurlijk de snelheid aan de staat van het wegdek aangepast.

 

Privacy

Uw persoonlijke gegevens
Gemsbok Reizen zorgt ervoor dat uw persoonlijke gegevens strikt vertrouwelijk blijven. Wij garanderen u dat uw gegevens op geen enkele manier doorgegeven of verkocht worden aan andere organisaties. Wij verstrekken uw gegevens vanzelfsprekend wel aan onze leveranciers (van accommodatie, vluchten, autohuur, activiteiten en andere gewenste onderdelen). U moet daarbij aan het volgende denken:

  • Uw voor- en/of achternaam waaronder uw accommodatie wordt geboekt
  • De samenstelling van uw boeking met bijbehorende kamerconfiguratie
  • Voorkeuren die u heeft aangegeven
  • Eventuele overige relevante informatie als geboortedatum,  trouwdatum (rond jubilea), , paspoortnummers en rijbewijsnummers (in uitzonderlijke gevallen) en  mobiele telefoonnummer. Al deze gegevens worden door onze leveranciers slechts gebruikt voor de op dat ogenblik geldende boeking/overeenkomst en niet systematisch bewaard.
  • Voor het boeken van vluchten zijn uw gegevens als op paspoort nodig. De luchtvaartmaatschappijen houden zich aan de privacyregels zoals opgesteld door IATA.

 

Privacy notice IATA:

Data Protection Notice: Your personal data will be processed in accordance with the applicable carrier’s privacy policy and, if your booking is made via a reservation system provider (GDS), with its privacy policy. These are available at www.iatatravelcenter.com/privacy or from the carrier or GDS directly. You should read this documentation, which applies to your booking and specifies, for example, how your personal data is collected, stored, used, disclosed and transferred.

 

Nieuwsbrief

Indien u zich heeft ingeschreven voor onze nieuwsbrief, ontvangt u deze automatisch enkele keren per jaar. Gemsbok Reizen respecteert uw privacy en zorgt ervoor dat uw persoonlijke gegevens strikt vertrouwelijk blijven. Alle informatie aangaande persoonlijke gegevens wordt in overeenstemming met de Europese wetgeving en Nederlandse richtlijnen verwerkt. Gemsbok Reizen stelt uw persoonlijke gegevens op geen enkele manier beschikbaar aan derden.

 

Zorgvuldigheid website, beperking aansprakelijkheid
Onze website bevat informatie over de reizen die wij aanbieden en inleidende informatie betreffende de landen van uw bestemming. Het is aan te raden deze informatie goed door te lezen. 

Wij besteden de uiterste zorg aan onze website, de betrouwbaarheid en actualiteit van de daarin opgenomen gegevens. Gemsbok Reizen is echter niet aansprakelijk voor schade voortvloeiend uit evidente fouten of onjuistheden die helaas ook bij strenge controles kunnen voorkomen. Alle vlucht- en reisinformatie is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen. Kennelijke fouten en omissies binden ons niet. Alle op deze website genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en/ of fouten.

Beschrijvingen en beeldmateriaal van bestemmingen en accommodaties zijn zo accuraat mogelijk maar geeft geen garantie op openstelling, beschikbaarheid en dergelijke.

Gemsbok Reizen behoudt zich het recht voor zonder voorafgaande berichten wijzigingen aan te brengen op deze website.

 

Hyperlinks
Onze website bevat hyperlinks naar andere websites. Het merendeel van deze sites is eigendom van en/of wordt beheerd door derden waarover Gemsbok Reizen geen controle heeft. Gemsbok Reizen is derhalve niet verantwoordelijk voor en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid met betrekking de juistheid en volledigheid van deze websites.