Colourful Madagascar - Eiland tussen Afrika & Azië

Madagascar voelt als Afrika, en toch niet helemaal. Het eiland doet denken aan Indonesië of Maleisië – en toch niet helemaal. Madagascar is miljoenen jaren geleden afgescheiden van het vasteland. De vroege afscheiding heeft  gezorgd voor een bijzondere flora en fauna. Er zijn verscheidene planten-, bomen en bloemensoorten die nergens elders ter wereld voorkomen. En het eiland is natuurlijk helemaal beroemd geworden door de maki’s en andere halfapen, die alleen op Madagascar voorkomen en lemuren worden genoemd.  Minder aaibaar maar wel heel bijzonder is de grote verscheidenheid aan felgekleurde hagedissen en kameleons.

De landschappen zijn soms net zo dramatisch. De savanne met haar baobabbomen in het zuiden is weids, het regenwoud is groot en onaangetast, de verscheidenheid aan vruchten en gewassen in het tropische noordoosten is overweldigend en helemaal bijzonder zijn de parken waar tsingy te zien zijn. De term tsingy verwijst naar rotspunten waar je niet op kunt lopen. Letterlijk betekent het ‘punten waarop je via je tenen moet lopen’. De rotsen zijn geërodeerd tot ongelofelijk scherpe punten waarop lopen onmogelijk is. Bij elkaar vormen de rotspunten een ongelofelijke zee aan scherpe kliffen. Tel daarbij nog eens de verscheidenheid aan cultuur op in een land waar 18 stammen naast elkaar leven plus de mooie stranden. Madagascar is een heel verrassend land.

  • 24 daagse reis
  • Tarieven 2024
  • Foto's
  • Op Expeditie

Madagaskar is het derde grootste eiland ter wereld met een lengte van ongeveer 1580 kilometer en een breedte van 580 kilometer. De natuur is ongelofelijk divers. In het zuiden is het overwegend droog en overheerst de savanne waar regelmatig fantastisch mooie baobabs zijn te zien. Het centrale deel op de hoogvlakte is vruchtbaar en uitstekend geschikt voor rijstbouw. In het noorden en oosten is de natuur tropisch uitbundig met regenwouden en fruit. Vooral het oosten heeft een bijzonder hoge regenval. De maanden december, januari, februari en maart zijn de regenmaanden waarin hevige buien kunnen vallen en zelfs cyclonen kunnen voorkomen. De overige maanden vormen de droge periode, maar in het regenwoud in het oosten regent het ook dan praktisch elke dag.

De beste reisperiode is daarom van april (eventueel 2e helft van maart) tot einde november. Tijdens de regenperiode zijn het zuiden en het noorden nog steeds goed bereikbaar. Het is beter om dan het oosten te mijden.

Dag 1

U vliegt per Air France naar Antananarivo – meestal afgekort tot Tana. Transfer naar uw hotel.

Dag 2 . Kirindy .40 km

U vliegt naar Morondava aan de westkust. De komende nacht is het verblijf in Kirindy Private Park, zo’n 40 km ten noorden van Morondava. Vandaag zult u vast de eerste lemuren zien. Vanavond gaat u mee op wandelsafari. U maakt kans om de fossa te zien; het enige (nachtelijke) roofdier dat Madagascar kent. Kirindy heeft alleen zeer eenvoudige (maar schone) accommodatie. Gebaseerd op ontbijt, avond- en ochtendwandeling.

Dag 3 en 4 . BekopakaTsingy de Bemaraha .195 km (6 uur)

De route naar Bekopaka is niet zomaar een ritje. Bereid u voor op enkele uren hobbelen maar ook op prachtige landschappen als de baobabs en rode aarde, ontmoetingen met locals én een avontuurlijke oversteek per ferry. De komende twee nachten verblijft u in Soleil des Tsingy met goede kamers en een fijn zwembad. Op dag 4 maakt u een tocht naar de Grote Tsingy. De 6 uur durende wandeltocht is inspannend maar erg mooi. Eventueel kunt u op de ochtend van dag 5 nog een wandeling maken door de Kleine Tsingy. Als u een dag bijboekt is een kanotocht mogelijk die stopt bij enkele grotten.

Dag 5 . Morondova . 120 km

Vroeger vormde dit stadje aan de zee het middelpunt van het Sakalava koninkrijk. Nu is het de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Laan der Baobabs. Alsof de natuur het zo gewild heeft, loopt er een weg tussen deze majestueuze bomen. Vooral erg mooi bij zonsondergang of zonsopgang.

Dag 6 en 7 . Ifaty

Vanaf Morondava vliegt u naar Tulear. De komende nachten verblijft u aan het strand. Boottochten en walvisexpedities mogelijk. Ifaty is een echt lokaal stranddorp met enkele lodges.

Dag  8 en 9 . Isalo

Op weg naar Isalo komt u door het land van de Mahafaly. Deze stam bouwt graftombes voor de overledenen. Op dag 9 maakt u een flinke tocht door het Isalopark waar rode rotsen, canyons en vlaktes elkaar afwisselen. Verblijf in de luxe lodge Satrana inclusief ontbijt.

Dag 10 en 11 . Andringitra National Park . 195km

Diepe valleien, kliffen en bergtoppen tot 2658 meter vormen het Andringitra national Park dat bekend staat om de diversiteit aan dieren. Er leven 50 soorten lemuren in het park. Het park vormt een overgangsgebied van de natte jungle naar de droge savanne.

Dag 12 Ranomafana  190 km

In het park Anja kun je dicht bij de ringstaartmaki komen. Het is vermakelijk om deze dieren in hun eigen omgeving te zien. De rit gaat vandaag via een papierfabriek en wijnfarm naar Ranomafana, een bekend park binnen Madagascar sinds de ontdekking van de gouden bamboelemuur. U gaat wandelend op zoek naar lemuren onder begeleiding van een gids.

Dag 13 Antsirabe  230 km

De rit naar Antsirabe is afwisselend en biedt soms zeer mooie uitzichten. Antsirabe is een plezierig stadje met ruime lanen en landhuizen. Het is gesticht door Noren in 1856 en draagt onmiskenbaar de Europese hang naar comfort in zich. Verblijf is in het comfortabele en leuke guesthouse Couleur Cafe. Antsirabe heeft een paar leuke restaurantjes.

Dag 14 en 15 . Andasibe  285 km

Het landschap wisselt vandaag van rijstvelden naar geërodeerde rode aarde. De weg is goed, maar druk. U bent op weg naar het regenwoud van Andasibe waar de indri leeft. De komende twee dagen verkent u zowel het park Mantadia als het Andasibe Perinet park.

Mantadia ligt een kleine 20 kilometer buiten het dorp. Tijdens een 6 uur durende excursie speurt u naar lemuren, reptielen en flora in een rustige atmosfeer.

’s Middags bezoekt u Vakona Island. Het is misschien wat gemaakt, maar de lemuren die hier leven zijn bijna mak. In het Andasibepark leven twee families aan indri’s – hele speciale lemuren die als familie erg aan elkaar gehecht zijn.

Dag 16 en 17 . Ankanin’ny Nofy . 140 km

Na het ontbijt wordt u in 3 uur naar Manambato gereden. Onderweg wordt een stop gemaakt in Brickaville, een koloniaal stadje dat leeft van de suikerriet. Daarna vaart u naar Ankanin’ny Nofy via het Pangalanes kanaal. Tegenwoordig heeft het kanaal de transportfunctie verloren en kan de natuur haar gang gaan. Op de tweede dag bezoekt u een privé park waar 7 soorten lemuren leven.

Dag 18 . Mahambo  of Tamatave

Een boottochtje van ongeveer 2 uur brengt u door het Pangalanese kanaal. Langs de oevers ziet u hoe de lokale bevolking haar leven rondom het water organiseert.

Dag 19, 20 en 21 . Sainte Marie

Na het ontbijt volgt een 3 uur durende transfer naar Sonerana Ivongo en een boottocht naar St. Mairie. Het eiland is niet al te groot: 59 km lang en 5 km breed. Het oosten heeft mangrovebossen, het noorden natuurlijke rotspoelen en de zuidkant een mooie lagune. Er zijn overal mooie stranden waar snorkelen en duiken mogelijk is. Vanaf juni tot oktober zwemmen walvissen langs de kust. Verblijf is in het comfortabele Vanivola of het luxere Princess Bora.

Dag 22 . Tana

U vliegt terug naar Antananarivo en verblijft een nachtje in een sfeervol hotelletje in de stad.

Dag 23 en 24

Vanavond checkt u in voor uw vlucht naar huis. U kunt vandaag het centrum van Tana verkennen. Aankomst op dag 24.

Alternatieven:

• Informeer bij ons naar de relaxte boottour over de Tsiribihina rivier. Het lokale leven trekt aan u voorbij.

• Madagaskar leent zich voor avonturen. Ga met ons mee op expeditie langs de westkust. De reis wordt gemaakt in een 4WD voertuig met privegids/chauffeur.

Reizen door Madagaskar is een avontuur. Binnenlandse vluchten hebben vaak vertraging of vallen uit. Voor het uitvallen of wijzigen van deze vluchten kan noch Gemsbok Reizen noch onze lokale agent verantwoordelijk of aansprakelijk worden gesteld. Dat geldt ook voor de vervolgschade die hieruit voortvloeit

Madagaskar

Colourful Madagaskar – rondreis met prive chauffeur (24 dagen - 2024)

Reissom laagseizoen:                € 4.359,00 per persoon (basis: 4 personen, 2 x 2 persoonskamer), inclusief intercontinentale AF vlucht in N klasse; kortingen      mogelijk op vlucht bij boeking in X, R of V-klasse (actietarieven)

Vluchten domestic:                   € 1.000,00 per persoon (schatting)

Toeslag 1 p. kamer:                   € 900,00 per kamer

Inbegrepen: vluchten per KLM/Air France vanaf Amsterdam via Parijs naar Tana in N-klasse. Vervoer per 4WD tot en met dag 5 inclusief privé chauffeur, vervoer per 4WD of busje vanaf dag 6, boottochten, entreegelden voor excursies in genoemde parken inclusief genoemde excursies.  Van Tulear naar Ifaty v.v. is vervoer per transfer.

Niet inbegrepen: binnenlandse vluchten (Tana-Morondava, Morondava-Tulear & Sainte Marie-Tana), niet genoemde excursies en/of entreegelden, fooien, persoonlijke uitgaven, overige maaltijden, drankjes, wasgoed, visumkosten (circa 35 euro pp), eventuele vertrekbelasting en verzekeringen. 

Een 15 daagse reis met 4 personen al mogelijk vanaf € 3.179,00 pp exclusief domestic vlucht, maar inclusief internationale vlucht basis N-klasse (kortingen mogelijk indien boeking in actieklasse X., V or R kan worden gemaakt). Domestic vlucht circa € 250,00 per persoon.

Voor onze avontuurlijke expeditie reis (25 dagen) geven wij u graag een offerte op maat. Prijs bij 4 personen (inclusief vluchten basis N-klasse, kortingen mogelijk tijdens actieweken KLM) vanaf € 4.639,00 pp.

 

Met dank aan: Antwan Janssen

De westkust van Madagascar leent zich voor een expeditie pur sang. Als u zoekt naar een authentieke ervaring - een woord dat we niet zo heel vaak gebruiken - zult u van deze tocht enorm genieten. De rit over zandwegen brengt u van de meest afgelegen dorpjes langs de kust richting het binnenland waar nauwelijks buitenstaanders komen. Een comfortabele reis is het niet. Ondanks het gebruik van een goede 4WD moet u zich voorbereiden op enkele dagen gehobbel, lange rijdagen, zo nu en dan een lekke band en andere onvoorziene omstandigheden. Het is een route totaal 'off the beaten track'.  Het resultaat is een reis die u zich nog lang zult herinneren waarbij u diepgaand kennis maakt met het leven en de mensen van dit bijzondere eiland.