Migratie

Migratie

  • Migratie

Het regenseizoen in het noorden vormt  de basis van de bekende migratie tussen de Serengeti en Masai Mara. In de periode juli/augustus verhuizen duizenden gnoes en zebra’s van Tanzania naar Kenia. Tussen oktober en december migreren ze terug naar de Serengeti, waar ze het grootste deel van het jaar verblijven. Tussen beide parken ligt de bekende Mara Rivier die overgestoken moet worden en veel gevaar oplevert. In het water schuilt het gevaar van krokodillen en op de oevers liggen leeuwen en luipaarden klaar om oververmoeide dieren als prooi te overmeesteren.

De migratie wordt aangedreven door de regenval. Vooral gnoes zijn gebouwd met een 'regenneus'. Hun instinct brengt hen met de (aankomende) regens naar nieuwe gebieden. Zo trekken ze vanaf oktober langs de oostzijde van de Serengeti zuidwaarts richting de Ngorongoro. Tussen december en maart  worden de vlaktes van Ndutu en Zuid-Serengeti gevuld met de duizenden, duizenden en nog eens duizenden gnoes, zebra's en gazelles. Het gras is er dan groen en vol voedingsstoffen: perfecte omstandigheden voor de geboorte van jonge dieren in januari en februari.  Zoals bij veel grazers worden de jonge dieren ongeveer gelijkertijd geboren. Door de grote hoeveelheid jongen is de kans op overleven groter. De jagende dieren kunnen per slot van rekening maar een beperkt aantal dieren eten en laten de rest met rust. Meer jonge dieren krijgen zo de kans hun babyweken te overleven.

In mei/juni begint de Serengeti op te drogen en is er voor de gnoes niet meer voldoende te grazen. Ze beginnen hun trek nu westwaarts richting de Grumeti Rivier. Er is meestal ook een deel van de dieren dat meer noordwaarts trekt, richting het Lobo gebied. Nog verder in het droge seizoen, ongeveer vanaf half juli, worden ook deze delen zo droog voor de gnoes dat ze zich gedwongen zien naar de Masai Mara over te steken waar de regens tegen de hellingen van de Rift Valley beginnen. Meestal beginnen de dieren vanaf einde oktober aan de terugreis en kan de circle of life in december opnieuw beginnen.

 

 

 

 

 

 

Het is zeer speciaal om de migratie te kunnen zien. In totaal leven 2 miljoen gnoes in het gebied van de Serengeti & Masai Mara. Al deze dieren houden zich jaar na jaar aan het zelfde patroon, verschillen in regenval en precieze data daargelaten. De dieren trekken en masse van plaats naar plaats. Nergens ter wereld is het mogelijk zulke enorme kuddes te spotten, laat staan te zien hoe deze kuddes zich laten drijven door voedsel en klimaat. De weg naar de rivier is in onze ogen op z’n minst een wonderlijke weg. De dieren verzamelen zich al galopperend richting een bepaalde doorwaadplaats in de rivier, uitgekozen door één leider. De tocht is een verbazingwekkende aaneenschakeling van duizenden dieren, tienduizenden hoeven die hun weg zoeken naar voldoende voedsel. De dieren zijn sterk gefocust op hun doel dat ze feilloos schijnen te kennen. Eenmaal bij de plaats die is uitgekozen, blijven ze uren wachten tot het teken van de leider komt om over te steken of terug te trekken indien er teveel gevaar dreigt.

De oversteek daarna is een spektakel. Als de leider eenmaal een poot in het water heeft gezet, volgt de massa die zich en masse in het water laat vallen en naar de overkant zwemt om aan de andere oever met veel moeite de hoge hellingen op te klimmen.

De migratie is niet alleen een schouwspel tijdens de oversteek van Serengeti naar Masai Mara of andersom maar vormt op de vlaktes van de Serengeti ook tijdens de overige seizoenen het hart van de safari’s. Rondom de migrerende troepen gnoes en zebra’s is altijd wat te beleven. De jagende dieren zijn nooit ver weg.

Overigens is een groot aantal wildsoorten helemaal niet gecharmeerd van welke verhuizing dan ook. Giraffes, impala’s en leeuwen – om maar een paar soorten te noemen – zijn zogenaamde residentiële dieren. Zij hebben hun leefomgeving in een zorgvuldig afgebakend gebied. Als de migratie eenmaal is vertrokken, blijft er daarom nog steeds veel wild achter.

Planning van uw reis

Voor elke periode is er een beste route naar juist dat gebied waar het spektakel zich afspeelt.  Wij spreken dit graag met u door, telefonisch of nog liever: boven de kaart van de Serengeti. We bespreken dan ook met u welke type lodges het prettigst zijn. U kunt kiezen tussen permanente lodges of mobiele camps. Mobiele tentenkampen verhuizen telkens met de migratie mee en bieden dat 'Out of Africa' gevoel: een drankje bij het kampvuur, overnachten in een tent en de geluiden van de bush dichtbij. Tegelijkertijd is er alle comfort van een ruime tent, een goed bed en een zogenaamde 'bucketshower': als u wilt douchen, wordt een enorme emmer met warm water gevuld.

De permanente lodges bestaan soms uit stenen chalets en soms uit grotere luxe tenten op palen met alle comfort. Permanente lodges hebben stromend water, meer elektriciteitfaciliteiten en soms een zwembad.