Safari in Tanzania

Op zoek naar een safari belevenis bij uitstek? Weinig landen kunnen tippen aan de kwaliteit, hoeveelheid en ongereptheid van Tanzania’s dierenrijk. In Serengeti, het meest bekende en beroemdste park van het land, struikel je bijna letterlijk over de grote troepen wild. Gecombineerd met de weidse vlaktes onderbroken door groepjes acaciabomen voel je als safariliefhebber dat dit het Afrika pur sang is.

De Serengeti ligt in het noorden van het land en is heel goed te combineren met een aantal andere parken waaronder het lieflijke Arusha National Park, het wildgebied rondom het meer Manyare, de droge savanne van Tarangire, de groene kraterbodem van Ngorongoro en het traditionele jachtgebied van de bushmen bij Lake Eassy. Wissel al deze safari-avonturen af met een fiets, quadbike of wandeltour door koffieplantages in de vruchtbare valleien van de Ngorongoro Krater en/of een aantal dagen strand op Zanzibar. 

  • Safari in Tanzania

Wat wij belangrijk vinden:

  • Het is soms moeilijk door geschreven programma's heen te kijken en te beoordelen hoeveel safari's u gaat maken en waar. Al onze reizen zijn gericht op een maximale hoeveelheid safari's met de kortst mogelijke rij afstanden tussen lodges. Dat betekent soms dat in onze reizen er een extra dag conservation fee is opgenomen zodat zowel aanrij - als afrijdag in de Serengeti goed gebruikt wordt.

  • Afwisseling tussen de safari's door is prettig. Wij vinden de koelere vallei rondom Karatu daarvoor uitermate geschikt. Er liggen enkele zeer prettige lodges vanwaar ondermeer fietstoertjes mogelijk zijn. 

  • Sluit af (of begin...) met enkele dagen strand op Zanzibar of boek een nachtje extra in een prettige lodge in Arusha om  - aan de rand van het zwembad - even bij te komen. 

Tropische stranden van Zanzibar

Een safarireis wordt een echte vakantie in combinatie met een verblijf aan de hagelwitte stranden van Zanzibar. Laid back, een heerlijke warmte, blauwe oceaan, witte stranden, palmbomen. Op Zanzibar is er tijd om bij te komen van de intensieve safaridagen en de blik op oneindig in te stellen.

Zanzibar is door de geschiedenis niet onberoerd gelaten. Eeuwenlang vormde het eiland een belangrijke uitvalshaven voor de slavenhandel. In Stonetown kunt u ondermeer de oudste slavenmarkt bezoeken en een slavenkelder zien. De nauwe straatjes in Arabische stijl bieden tegenwoordig veel winkelplezier aan rondwandelende bezoekers. Ook leuk is het maken van een specerijtochtje. Wist u dat het eiland naast slavenhandel ook rijk is geworden door de verkoop van kruidnagelen?

Oostkust, zuidkust of noorden?

Het eiland heeft kilometers lange zandstranden. Wij werken samen met enkele lodges aan de (rustige) oostkust en aan de iets meer bezochte noordkust waar het getij minder invloed heeft. We kennen veel lodges persoonlijk. Neem contact met ons op zodat we in overleg met u de juiste lodges kunnen voorstellen. 

Het onbekende Zuiden

Veel minder bekend zijn de nationale safariparken in het zuiden van Tanzania waaronder Selous, Mikumi, Ruaha en Katavi. Tijdens de regenperiode kan het hevig regenen, maar de droge periode is lang en intensief. Het leven in deze parken is dan vooral afhankelijk van de rivieren waar het wild in grote getale naartoe trekt.  De parken in het zuiden bieden niet de enorme troepen zoals op de Serengeti zijn te zien maar ze zijn zeer puur, zeer ongerept en bovendien veel rustiger qua aantal bezoekers.

Mikumi

Mikumi National Park ligt het dichtst bij Dar es Salaam, aan de noordwestzijde van het Selous Game Reserve. Mikumi is het derde grootste nationale park van Tanzania. Samen met Selous zijn safari's mogelijk op een oppervlakte zo groot als Denemarken.

Mikumi telt vier verschillende ecosystemen: miombo bos, droog bushland, een nattere kustvegetatie in het oosten en de bergen van Uluguru en Ruhumero in het noorden en westen. In elk ecosysteem leven andere dieren. De grasvlaktes zijn het terrein voor zebra's giraffes, verschillende antelopes en jagers als de leeuw. Kudu, sabel antelope en hartebeest houden zich liever in het bosgebied op.

Ruaha

Graslanden, moerassen, baobab, acacia en heel veel wild: Ruaha National Park is misschien nog niet zo bekend als de Serengeti of Selous, maar is sinds 2008 wel het allergrootste nationale park van Tanzania. Opgericht in 1964 als nationaal park zijn in 2008 een aantal omringende wildparken aan Ruaha toegevoegd.

Behalve groot is het een groots park met afwisselende landschappen in een totaal ongerepte natuur. Voor bepaalde biotopen ligt het park precies op de scheidslijn van de zuidelijke en noordelijke halfrond. Voor sommige grassen, planten en acaciasoorten vormt het park de meest zuidelijke leefomgeving, terwijl antelopesoorten als sabel roan, hartebeest en kudu nauwelijks noordelijk voorkomen.

Migratie kent het park nauwelijks; het wild is daardoor gedurende het hele jaar te zien. De levensaders van het park zijn de twee rivieren Great Ruaha en Nzombe waar de wildconcentraties overwegend zeer goed zijn. Ook als de rivieren droog staan, blijft er meestal wel water in lage poelen achter. Bovendien groeit  langs de oevers nog voldoende verse en voedzame vegetatie voor het wild. Vanaf december barst hier het regenseizoen los en verandert het droge park in weelderig groen. Het wild is dan moeilijker te spotten omdat er overal voldoende water te vinden is. Voor wild is het vanzelfsprekend veiliger om zich te kunnen verspreiden. Voor de jagende leeuwen, luipaarden, cheetahs, hyeana's en wilde honden is er aan de oevers van de rivieren tijdens het regenseizoen minder makkelijk prooi te vangen. 

Selous

Selous Game Reserve is het grootste natuurreservaat van Afrika. In totaal telt het park 55 000 km2 ongerepte wildernis. Duizenlingwekkend groot is dit park waar de regens tussen december en maart verfrissing brengen, maar de overige maanden droog, droog en droger zijn. Het wild, maar ook de bezoekers zijn afhankelijk van het water in de machtige rivier Rufiji die het gehele jaar door stroomt. Tijdens het droge seizoen zakt het waterpeil echter lager en lager. Dat is misschien nog wel het lastigst voor de bezoekers. Eén van de leukste attracties in  Selous is namelijk het maken van een boottocht over de rivier. Bij steeds lager wordende waterstanden wordt het steeds lastiger de boot uit te laten varen. Naast de bootsafari's kunt u op jeepsafari in dit enorme park. De locale rangers weten precies in welk gedeelte het wild op dat ogenblik sterk vertegenwoordigd is.

Op het grote gebied leven zo'n 800 000 dieren, bestaande uit troepen impala's, zebra's, olifanten, buffels, gnoes, hartebeesten, waterbokken, giraffes, kudu's, hyena's, leeuwen, luipaarden en cheetahs.

Klimaat

Het klimaat van Tanzania heeft een belangrijke invloed op het zien van wild en de route die het best gemaakt kan worden. In het noorden zijn er twee regenperiodes per jaar. De korte regens (ook wel Vuli genoemd) vallen tussen oktober en december. De lange regens (Masika) vallen vanaf de tweede helft van maart, gedurende april en in de eerste weken van mei. Vanaf mei treedt de winter binnen met droge warme dagen en koude(re) nachten.  De nachten worden in Tanzania overwegend niet zo koud als in Zuidelijk Afrika met uitzondering van de berggebieden als Ngorongoro en Kilimanjaro.

 In het zuiden is er maar één regenseizoen. Dat seizoen hangt samen met de opbouwende warmte van de Tanzaniaanse zomer vanaf december. De meeste regen valt tussen maart en mei; het kan dan flink regenen. Vooral aan het einde van het regenseizoen kan dit waterrijke taferelen opleveren, zijn de wegen niet al te best en zult u moeite moeten doen om dieren te vinden tijdens de safari’s. De dieren vinden nu meer dan voldoende water in het gehele park en zijn niet meer afhankelijk van de rivieren. Voor vogelliefhebbers zijn deze maanden juist wel weer heel goed. Vanaf half juni droogt de omgeving op.

De droge periode in parken als Selous, Mikumi en Ruaha loopt vanaf juni tot december. Voor het wild wordt het de laatste maanden richting december steeds moeilijker om water te vinden. Het wordt meer en meer gedwongen om naar de rivieren te komen die door het gehele jaar water blijven houden. Dat is gevaarlijk voor ze omdat ook de jagers als leeuw en luipaard zich hier verzamelen.

Onze reizen

Voor de diverse periodes hebben we verschillende reizen samengesteld. Soms is het beter om het park Tarangire op te nemen, in andere reizen kiezen we juist voor een langer verblijf in de Serengeti. De keuzes worden voor een groot deel beïnvloed door het klimaat en de migratie. De reis vindt plaats per 4WD voertuig waarvan het dak open kan. Zo heeft u in de parken altijd goed zicht. De auto wordt bestuurd door uw gids/chauffeur die de parken op zijn duimpje kent.

Tijdens de gehele reis (behalve op dag 1) zijn alle maaltijden inbegrepen. Ontbijt en diner worden geserveerd in de lodge. De keuze van de lunch hangt af van het programma, maar zal vaak bestaan uit een lunchpakket. Er wordt dan meestal een lunchplekje gezocht waar de meegebrachte stoelen en tafels veilig neergezet kunnen worden.