De grote oversteek - 25-daagse rondreis

Rijden door het landschap

In de 17e eeuw begon de trek van Hollanders vanuit Kaapstad naar de omliggende streken.  Vanaf de 18e eeuw werden de afstanden langer en begonnen boerenfamilies aan de grote trek die helemaal naar het noorden van het land leidde. De voortrekkers zoals deze mensen worden genoemd, reisden te voet en met huifkar dwars door het immense land. Met ‘de grote oversteek’ reist u mee in de voetsporen van de voortrekkers. Bijzonder aan deze reis is de ervaring van immense afstanden in een weids landschap.  

Voor natuurliefhebbers die de rit door Zuid Afrika het liefst helemaal per auto afleggen hebben we de route Grote Oversteek samengesteld. Aan de Kaap is bijvoorbeeld De Hoop Nature Reserve opgenomen, waar u vanaf een duinenrij de oceaan opkijkt, met zwemmende walvissen tijdens het seizoen. Via de grens met Lesotho trekt u vanaf de Kaap noordwaarts naar Natal waar u de Drakensbergen treft met majestueuze toppen.

 • Overzicht Reisdagen
 • Uitbreiding
 • Tarieven p.p.

Dag 1

Vlucht naar Kaapstad

Dag 2, 3 en 4 . Kaapstad of Houtbay . 35 km

Uw auto wordt gebracht en u kunt naar uw eerste accommodatie in Kaapstad of Houtbay rijden, op een steenworp afstand van Kaapstad. Hier krijgt u de beschikking over een ruime, sfeervol ingerichte kamer met thee/koffie-faciliteiten, koelkast en een ruime badkamer. Bezoek bijvoorbeeld de Tafelberg, Robbeneiland, het Waterfront, Kirstenbosch, Groot Constantia. Maak een stadswandeling of ga mee op een townshiptour.

Dag 5 . Stellenbosch . 220 km

Als u het hele schiereiland rondrijdt, komt u vanzelf bij Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van Afrika, waar u de koude en warme oceaanstromen letterlijk ziet botsen. Het is op dit punt dat bijvoorbeeld het schip de Vliegende Hollander is gezonken. In Simonstown vindt u een pinguïnkolonie. Als u uw weg vervolgt, bereikt u vanzelf Stellenbosch, een historisch universiteitsstadje. Neem vooral een kijkje in Oom Sammie se winkel. U overnacht op een wijnfarm.

Dag 6 en 7 . De Hoop . 210 km

De Hoop Nature Reserve is een duinengebied tussen Witsand en Bredasdorp en staat – zoals de baai bij Hermanus – bekend om de vele walvissen. Omdat het ook zo puur natuur is, levert een verblijf in De Hoop een bijzondere ervaring op. De huisjes in De Hoop zijn comfortabel inclusief badkamer en suite met behoud van het originele karakter. Verblijf inclusief ontbijt en diner.

Alternatief

Kies voor een upgrade naar een privé beach resort op een 6 km lang eigen strand en tijdens het seizoen de 'huis' walvissen voor de deur.

Dag 8 en 9 . Kleine Karoo . 280 km

De natuur van de Kleine Karoo kan overweldigend mooi zijn. De komende twee dagen ervaart u dat in een lodge op een prive reservaat aan de R62. Ongerepte landschappen, stilte en mooie wandel- of jeeptochten vullen de dagen. 's Avonds kunt u na het diner genieten van de sterrenpracht.

Dag 10 . Oudtshoorn . 145 km

De Swartbergpas ontbreekt op deze route niet. Ook kunt u de Cango grotten of een struisvogelfarm bezoeken of kiezen voor een kookworkshop. Afhankelijk van uw interesses boeken we u in Oudtshoorn of Prince Albert.

Dag 11 en 12 . Grote Karoo - Graaff Reinet . 295 km

Graaff Reinet is één van de oudste stadjes van Zuid-Afrika. Dit historische stadje ligt te midden van de Grote Karoo. Ten noorden van de stad ligt de mooie Vallei der Verlatenheid met prachtige rotsformaties. In het aangrenzende wildpark kunt u al op safari! U verblijft hier twee nachten.

Tip:  maak een wandeltocht met een gids door de locale townships - een belevenis!

Dag 13 . Colesberg . 210 km

Op weg naar Lesotho verblijft u een nacht op een prettige farm, een favouriet adres van Zuid-Afrikanen vanwege de prettige kamers, het gastvrije onthaal en de uitstekende diners.

Dag 14 en 15 . Lesohto . 498 km

Vandaag maakt u de grote oversteek! Uiteindelijk steekt u de grens met Lesotho over en verblijft in een lodge omringd door prachtig landschap. U kunt er paardrijden, zwemmen, wandelen of kennismaken met de Basotho cultuur.

Dag 16 en 17 . Drakensbergen . 250 km

Weer terug in Zuid-Afrika kunt u in het gezellige Clarens koffie drinken of lunchen. Daarna rijdt u via het Golden Gate National Park richting de Drakensbergen. De rode, scherpe rotsen van het Golden Gate klieven als het ware de horizon. In de Drakensbergen verblijft u in een gezellige cottage vanwaar mooie wandeltochten te maken zijn.

Dag 18 en 19 . St. Lucia . 430 km

Je hoort er de nijlpaarden knorren, de krokodillen liggen er als versteende beelden aan de rand van de lagune. Aan de rand van de Indische Oceaan ligt St. Lucia  met haar bijzondere eco-systeem waar nijlpaarden en krokodillen een prima onderkomen vinden.  U verblijft de komende nacht in een prettig guesthouse. St. Lucia heeft veel activiteiten te bieden. Op de lagune varen dagelijks boottochten die u dichtbij de krokodillen en wat verder van de nijlpaarden brengen. Kanovaren is ook een optie. Op de oceaan wordt gezocht naar walvissen tijdens het seizoen. Cape Vidal is ook niet ver - u kunt hier overdag zwemmen of snorkelen en voor de avond een nachtrit boeken. 

Dag 20 . Umfolozi / Hluhluwe . 85 km

Vandaag begint uw safari-avontuur in het Big Five wildpark Umfolozi/Hluhluwe. U verblijft twee nachten in het Hilltop Camp in een ruime chalet. Ontbijt en conservation fee zijn niet inbegrepen.

Upgrade privé wildparken

Rondom Hluhluwe liggen diverse wildparken waaronder Phinda en Thanda. Op privé safari wordt u 2x per dag meegenomen per open jeep door een ranger die vol enthousiasme de dieren opspoort. Verblijf is in luxe lodges; alle maaltijden zijn inclusief. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Dag 21 en 22 . Nkomazi Safari . 290km

Nkomazi is een 15000 hectare privé reservaat aan de oevers van de Komati rivier. Het reservaat is nog vrij nieuw en heeft een gezonde wildstand. De natuur is bovendien ongelofelijk mooi. De tenten bieden uitkijk over de rivier en zijn luxe met eigen privédek, plungepool, een (buiten) badkamer. Inclusief alle maaltijden en 2 jeepsafari’s per dag.

Dag 23 en 24 . Johannesburg . 260 km

Rit naar Johannesburg (260 km), vlucht naar huis en aankomst op dag 24.

Grote Oversteek via de Wilde Kust

De Wilde kust bereik je door vanaf Port Elizabeth langs de kust door te rijden naar Durban. De branding aan de kust is ongelofelijk sterk. Samen met de glooiende heuvels, de Xhosa rondavels, de branding én de plekken waar Mandela is opgegroeid is deze reis een ontdekkingstocht door de voormalige thuislanden Ciskei en Transkei. Kijk op onze website voor een uitgebreide beschrijving.

Uitbreiding

 • Natuurlijk kunt u uw reis uitbreiden met een bezoek aan het Krugerpark en de Panoramaroute in Mpumalanga. De aanvullende reissom is afhankelijk van het aantal dagen dat u daar wilt doorbrengen.
 • Een verblijf in Lesotho biedt weer een heel ander perspectief op Afrika 
 • In Natal is het mogelijk om de route rondom de Battlefields toe te voegen of boek een schildpaddentour tijdens het seizoen

 

Tarieven individuele reis– De grote oversteek 2024

Cat. auto

Tijdsduur

Klasse B+

Klasse C

Klasse D

Klasse D+

Klasse N

Klasse L

Klasse O

Klasse O+

Klasse I

Zonder vlucht*

4187

4217

4277

4327

4387

4427

4487

4747

4357

24 dagen incl. vlucht

5329

5359

5419

5469

5529

5569

5629

5889

5499

Prijzen inclusief vlucht per KLM in N-klasse (laagseizoen). Gebaseerd op € 344,00 luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag & brandstoftoeslag gebaseerd op laagseizoenstarieven. De route van deze reis is zonder binnenlandse vlucht.

Extra bij de reissom van Grote Oversteek  inbegrepen:

 • Transfer van vliegveld naar 1ste accommodatie
 • 12 x diner
 • 2 x safari activiteit per dag in Nkomazi
 • 1 x natuurrit Gamkaskloof

Facultatief:

 • Townshiptour door Graaff Reinet á € 30,00 per persoon