Kaapse Reis: relaxed kuieren

Niet zoveel tijd om heel Zuid Afrika door te reizen of behoefte aan een relaxte reis? Een vakantie aan de Kaap is een hele goede keuze. Easy living, trendy lodges, fascinerend Kaapstad, outdoor en safari: een reis door de Kaap is afwisselend én relaxed. Kuier op eigen tempo door deze mooie streek.

We hebben twee routes alvast uitgewerkt. De één stopt in Port Elizabeth vanwaar u met een binnenlandse vlucht via Johannesburg naar huis terugvliegt. In de andere versie rijdt u terug  naar Kaapstad. Heeft u wat meer tijd? We kennen nog een heel aantal bijzondere adresjes. We voegen graag nog wat Kaapse geheimen aan uw reis toe!

 

 • Kaapstad - PE
 • Kaapstad v.v.
 • Tarieven
 • Inspiratie
 • Bucketlist
 • Natuur & Stilte

Deze reis begint in Kaapstad en eindigt in Port Elizabeth waar de autohuur eindigt en de terugvlucht begint. 

Dag 1

U vliegt naar Zuid-Afrika. Afhankelijk van gekozen maatschappij komt u ’s avonds aan of de volgende dag.

Dag 2, 3 en 4 . Kaapstad . 35 km

De eerste drie (of vier) nachten verblijft u in een prettige 4* kleinschalige accommodatie in Kaapstad of het nabijgelegen Houtbaai. Kaapstad biedt heel veel: bezoek de Tafelberg (per kabelbaan, lopend óf boek een overnachting op de berg!), Robbeneiland, het Waterfront, Kirstenbosch en Groot Constantia. Maak een stadswandeling of ga fietsen door de stad. Tijdens een townshiptour maakt u kennis met het leven in wijken als Guguletu en Khayalitsha.

 • Accommodaties in Kaapstad.  Kaapstad heeft een grote diversiteit aan boutique guesthouses en hotelletjes. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Dag 5 . Hermanus . 220 km

De route naar Hermanus van vandaag gaat eerst via Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van Afrika waar u de koude en warme oceaanstromen letterlijk ziet botsen. Verderop ligt Simonstown met een grote pinguïnkolonie. Daarna volgt u een mooie kustroute naar Hermanus. Hermanus is de kraamkamer van de walvissen tussen juli en december. Je ziet de enorme dieren al vanaf de kust. Boottochten en kayaktochten zijn ook mogelijk. Verblijf in een 4* guesthouse.

 • Upgrade: luxe 4* met heerlijk eten en uitkijk op de oceaan in Stanford.

Dag 6 en 7. Stellenbosch of Franschhoek . 85 km

Samen met Franschhoek vormt Stellenbosch het hart van de wijnroute. In de met eiken omzoomde Dorpstraat kunt u Oom Samie se winkel bezoeken. Er zijn prachtige landgoederen waar u wijn kunt proeven en heerlijk kunt lunchen (picknick!). Verblijf in een prettige 4* accommodatie in of net buiten het dorp Stellenbosch of Franschhoek.

Dag 8 en 9 . Clanwilliam . 250 km

De Cederbergen vormen een bijzonder mooi natuurgebied. Bovendien is het de bakermat van de rooibosthee. Maak een tour op een plantage en/of boek een theeproeverij in het dorp. De bergen bestaan uit zacht en ijzerrijk gesteente dat fantastische rotsformaties oplevert in felle rode kleuren. In het gebied zijn diverse (eeuwenoude) rotstekeningen gevonden die u kunt zien tijdens een wandeltocht door de bergen.

Dag 10 . Robertson . 290 km

Vanaf vandaag begint u aan de Route 62, één vand e mooiste routes door de Kaap. Onderweg is het leuk om in Tulbagh te lunchen. In de Kerkstraat van dit pittoreske dorp kunt u genieten van gerestaureerde Kaapse Hollandse panden. In Robertson overnacht u op een wijn- of olijvenfarm in de Klaas Voogds vallei. Een heerlijk plekje.

Alternatief: ook erg leuk is Swellendam met een mooie verzameling Kaaps Hollandse huizen. We werken hier samen met een lodge waar modern design tot in de puntjes is doorgevoerd of een accommodatie waar modern design is gemixt met koloniale invloeden. 

Dag 11 en 12 . Oudtshoorn of Prince Albert . 140 km

De kleine Karoo is vooral bekend om Oudtshoorn en de struisvogels. Maak een rit over de steile maar mooie Swartbergpas én een verblijf net buiten Oudtshoorn of in het pittoreske Prince Albert.

 • Alternatief

Kies voor onze natuurfarm aan de R62 als u houdt van stille, pure natuur en heldere sterrenhemels.

Dag 13 en 14 . De Tuinroute:  Plettenberg . 180 km

De Tuinroute wordt gekenmerkt door groen van het regenwoud en een mooie kustlijn. Er zijn talloze wandeltochten mogelijk zoals op Robberg, een rotspunt in de oceaan bij Plettenberg, of in het regenwoud. In Knysna is het Waterfront plezierig. Verder kunt u een boottocht over de lagune maken en natuurpark Featherbed bezoeken vanwaar de twee toegangsrotsen (de Heads) naar de oceaan zijn te zien.  Verblijf in een gastvrije accommodatie inclusief ontbijt. Of upgrade naar luxe guesthouse aan lagune in Knysna of aan de oceaan in Plettenberg.

Alternatief

Ontspannen in een strandlodge? Kies voor 2 extra dagen in Oyster Bay.

Of ontdek de ongerepte natuur in de Baviaanskloof.

Dag 15 en 16 . Addo . 360 km

De laatste twee nachten gaat u op safari in het Addo Elephant Park. U overnacht in een sfeervol guesthouse in het dorp, maar u kunt ook kiezen voor een verblijf in het park zelf. Op weg van de Tuinroute naar Addo kunt u Tsitsikamma bezoeken waar regenwoud en oceaan letterlijk samenkomen.

Upgrade in safarilodge 5 minuutjes van ingang Addo of luxe tentenlodge op de Zuurbergpas met weergaloos uitzicht.

Upgrade: Amakhala Game Reserve

Liever safari per jeep onder begeleiding van een ranger in een Private Game Reserve met de Big Five? Het Amakhala Game Reserve ligt ten zuidoosten van Addo en biedt 4 van de Big Five (geen luipaard). Verder zijn er giraffes (niet in het Addo aanwezig). Overnachtingen op basis van alle maaltijden en 2 safari’s per dag.

Dag 17 en 18. Terug naar huis

Aan het einde van de middag vliegt u vanaf Port Elizabeth via Johannesburg naar Amsterdam. Aankomst op dag 18.

Kaapse reis – zonder binnenlandse vlucht

Vliegt u liever (rechtstreeks) terug vanaf Kaapstad? Met deze route voorkomt u een binnenlandse vlucht.

Dag 1

Vlucht naar Kaapstad

Dag (1), 2, 3 en 4 . Kaapstad . 35 kilometer

Uw auto staat klaar. Uw reis langs prettige kleinschalige lodges kan beginnen. U rijdt naar uw eerste accommodatie in Kaapstad of Houtbay, op een steenworp afstand van Kaapstad. Hier krijgt u de beschikking over een ruime, sfeervol ingerichte kamer met thee/koffie-faciliteiten, koelkast en een ruime badkamer. Bezoek bijvoorbeeld de Tafelberg, Robbeneiland, het Waterfront, Kirstenbosch, Groot Constantia. Maak een stadswandeling of ga mee op een townshiptour.

Liever in Kaapstad centrum? We werken met diverse accommodaties samen waaronder een trendy 4* lodge in het centrum (handig als u enkele dagen van de toeristenbus gebruik wilt maken), een stijlvol boutique lodge in Oranjezicht, een luxe appartement op het Waterfront of een ruime villa in Camps Bay. Wij sturen u graag een uitgebreider voorstel toe. 

Dag 5 . Hermanus . 220 km

Als u het hele schiereiland rondrijdt, komt u vanzelf bij Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van Afrika, waar u de koude en warme oceaanstromen letterlijk ziet botsen. Het is op dit punt dat bijvoorbeeld het schip de Vliegende Hollander is gezonken. In Simonstown ligt een (inmiddels grote) pinguïnkolonie. In de maanden juli tot en met november zwemmen walvissen langs de Kaapse Kust die vooral vanuit Hermanus goed zijn te zien (weersomstandigheden voorbehouden). Deze nacht boeken we daarom een guesthouse in dit dorp. In deze plaats kunt u de walvissen vanaf de kustlijn bekijken of u kunt een walvistocht boeken in de haven van Hermanus en Gansbaai.

Dag 6 en 7 . De Tuinroute: Knysna of Plettenberg . 450 km

Het hart van de tuinroute is Knysna. Hier verblijft u de komende twee nachten. U kunt voor een mooie route kiezen via de Prince Alfred’s pas of de Outeniqua Pas rijden. Knyusna is uitgegroeid tot een gezellig dorp met een waterfront, diverse winkeltjes en restaurants. De Tuinroute heeft haar naam te danken aan het regenwoud dat vanuit Knysna goed te bezoeken is. Plettenberg heeft het mooie Robberg Natuurreservaat en de Crags met de meest oostelijke wijnfarm. Rondom beide plaatsen zijn diverse dierenopvangprojecten te bezoeken.

Dag 8 en 9 . Addo . 360 km

Vanaf vandaag gaat u op safari in het Addo Elephant Park. U overnacht in een sfeervol guesthouse in het dorp, maar u kunt ook kiezen voor een verblijf in het park zelf. Onderweg kunt u een stop maken in Plettenberg Bay of Tsitsikamma. Indien u kiest voor het guesthouse is uw ontbijt inbegrepen, maar de dagelijkse entree in het park niet. Bij een verblijf in het park is wel uw entree inbegrepen, maar het ontbijt niet.

Dag 10 en 11 . Graaff Reinet . 240 kilometer

Graaff Reinet is een voormalig vestingstadje met veel Kaaps-Hollandse huizen. Ten noorden van het dorp ligt de Vallei der Verlatenheid, een rotsgebied van zacht gesteente waarop de ondergaande zon prachtige kleuren tovert.  In Nieu Bethesda, 50 km ten noorden van Graaff Reinet, kunt u de grillilge beelden zien in het Owlhouse. Het is bijzonder om in Graaff Reinet een wandeling door de townships te maken; vraagt  u naar de mogelijkheden. 

Dag 12 en 13 . Dysseldorp . 360 kilometer

De kleine Karoo is vooral bekend om Oudtshoorn en struisvogels. Wij voegen daar een rit over de steile maar mooie Swartbergpas aan toe én een verblijf in het plattelandsdorpje Dysseldorp.  In ons gastvrije guesthouse kunt u de sfeer van de Kleine Karoo optimaal beleven. Ontbijt en diner inbegrepen.

Dag 14  . Ladismith . 130 kilometer

Ladismith ligt aan de toegang van de Seweweekspoort, een kloof door de Swartbergen waar elke bocht een nieuw uitzicht oplevert. Verblijf op een luxe farm op basis van ontbijt. Diner is mogelijk.

Dag 15 en 16 . Stellenbosch . 320 kilometer

Uw laatste overnachting maakt u in Stellenbosch. Verken op uw gemak de Kaaps-Hollandse huizen en wijnfarms in de omgeving. U overnacht op een wijnfarm en sluit uw vakantie in prettige stijl af.

Dag 17 en 18. Vlucht naar huis.

Op weg naar de luchthaven in Kaapstad kunt u een kijkje nemen in Paarl of Franschhoek: nog even lekker lunchen op een wijnfarm voordat u aan het begin of einde van de avond op uw vlucht richting Europa stapt. Aankomst op dag 18.

 

Tarieven individuele reis - Kaapse Reis 2024

18-daagse Rondreis van Kaapstad tot Kaapstad

Cat. auto

Tijdsduur

Klasse B+

Klasse C

Klasse D

Klasse D+

Klasse N

Klasse L

Klasse O

Klasse O+

Klasse I

Zonder vlucht*

2046

2066

2116

2146

2196

2226

2266

2466

2176

18 dagen incl. vlucht

3249

3269

3319

3349

3399

3429

3469

3669

3379

Prijzen inclusief vluchten per KLM in N-klasse gebaseerd op laagseizoenstarieven. Gebaseerd op € 345,00 luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag en brandstoftoeslag.

De route van deze reis is zonder binnenlandse vlucht.

 

Met terugvlucht vanuit Port Elizabeth 2024

Cat. auto

Tijdsduur

Klasse B+

Klasse C

Klasse D

Klasse D+

Klasse N

Klasse L

Klasse O

Klasse O+

Klasse I

 

Zonder vlucht*

2102

2122

2162

2212

2252

2282

2322

2522

2232

18 dagen incl. vlucht

3339

3359

3399

3449

3489

3519

3559

3759

3469

Prijzen inclusief vluchten per KLM  in N-klasse gebaseerd op laagseizoenstarieven. Op de terugweg vliegt u vanaf Port Elizabeth via Johannesburg naar Amsterdam. In deze route is de binnenlandse vlucht van Port Elizabeth naar Johannesburg  inbegrepen.

Extra bij de reissom inbegrepen:

 • 2x diner De Rust

Facultatief:

 • Townshiptour door Graaff Reinet á € 30,00 per persoon

Hermanus

Stellenbosch

Clanwilliam

Robertson

Ladismith

Addo

              


 

De Kaap, maar dan anders…met Gemsbok Reisarchitecten

Kaapstad, de Tuinroute, Oudtshoorn zijn bestemmingen die je in alle reisbeschrijvingen  voorbij ziet komen.  Maar de Kaap is zoveel meer en ook uitstekend geschikt voor een vakantie tussendoor. Met onze Kaapse geheimen kan dit deel van Zuid Afrika jaar na jaar op de bucketlijst blijven staan!

Heeft u al eens koffie gedronken in Kloofstreet (Kaapstad) waar de locals graag komen, gestruind door de kleurrijke Bo Kaap of met een scooter door de stad gereden? Wat dacht u van kanovaren met de pinguins of de Tafelberg met gids beklimmen om (bijna op de top) te slapen met de stad aan je voeten? Of zullen we een picknick laten leveren op uw kuiertochtje door Kirstenbosch?

Wijn drinken doe je niet alleen in Stellenbosch en Franschhoek. De zeewind waait over allerlei nieuwe wijngaarden, met bijzondere wijnen tot gevolg. Oude dorpjes waar de tijd bijna heeft stil gestaan, komen opnieuw tot leven dankzij kunstenaars die een inspirerende omgeving zoeken om te werken.

Mountainsecrets

De achtergrond van pittoreske bergen kan steeds vaker tot in verre vertes worden ontdekt en nieuwe (Big Five) wildreservaten komen tot bloei. We laten u onbekende routes rijden (of lopen: slackpacking!) met verblijf in natuurgebieden als Baviaanskloof, de Swartbergen, Cederbergen of Namakwaland om te ervaren hoe intens mooi de Kaap is. Ontdek samen met ons de geheimen van deze onbekende berggebieden. 

Een adembenemende pas rijden in de ochtend, lekker lunchen rond de middag, een wandeling of safari met sundowner in de middag en overnachten in een bijzondere accommodatie met sfeer. Klinkt dat niet als een echte vakantie?

Natuur & Stilte - duurzaam overnachten aan de Kaap

Kaapstad, het wijngebied en de Tuinroute zijn inmiddels bij iedereen wel bekend. Dat is te merken aan de drukte. Het leuke is dat zo’n ontwikkeling van alles in werking zet. Onbekende dorpen en natuurgebieden ontwikkelen zich. Nieuwe activiteiten en bijzondere accommodaties komen op.

Zo zijn wij al een tijdje hernieuwd fan van Walker Bay waar het overbekende Hermanus en Gansbaai walvisliefhebbers trekken. Hermanus is inmiddels uit z’n voegen gegroeid maar andere dorpjes komen in het kielzog op zoals Kleinmond & Betty’s Bay waar prachtige wandelroutes mogelijk zijn, paardrijden op het strand of kanovaren tussen zeehondjes. 

Overnachten eens in één van de nieuwe zeer verrassende (zelfcatering) ecolodges waar duurzaam én comfort samen gaan. Liever wat meer luxe? U kunt upgraden naar een heerlijke luxe ecolodge te midden van de natuur.

Aan de Route 62 gaat u – verrassend – twee nachtjes op safari. Er isgeen Big Five maar wel veel grazend wild en cheetah. De huisjes zijn zelfcatering én er is een restaurant. Geniet van een wandel- of mountainbiketocht tussen het wild voordat u naar onze natuurlodge in de Swartbergen gaat waar de sterrenhemel magisch is. De reis sluit af met Big Five Safari in Addo na een paar daagjes in een ecolodge aan de Tuinroute.

*Interesse in enkele dagen als vrijwilliger werken op een cheetahopvang, drie nachten flycamping wandelsafari of een verblijf van drie nachten glamping op een Africamp (minimum aantal nachten)? Wij passen de reis graag op maat aan. Ook overige upgrades zijn mogelijk zoals safari in een Big Five privé reservaat of een paar daagjes in een luxe strandlodge.


Dag 1, 2, 3 en 4                                   Kaapstad/Houtbay                   35 km 

Vandaag vliegt u per dagvlucht van Air France of KLM (meerprijs) naar Kaapstad. Bij aankomst wordt u naar Kaapstad/Houtbay gebracht. Op de ochtend van dag 2 wordt uw auto geleverd. De eerste dagen verblijft u in een kleinschalige lodge met fantastisch uitzicht.

Dag 5 en 6                                           Kleinmond/Walker Bay                        120 km

De Claredon-drive is een zeer mooie kustroute langs Betty’s Bay tot Kleinmond. De komende twee nachten verblijft u in een moderne en mooi gebouwd  eco-zelfcateringchalet. Er zijn restaurants in de buurt maar we adviseren u om ’s avonds zelf te koken om volledig te kunnen genieten van de rust en de natuur. Maak een wandeltocht door het natuurreservaat, ga paardrijden op het strand of drijf op een binnenband van de rivier. In het nabijgelegen Hermanus maakt u een kanotochtje in de baai. Nieuwsgierige zeehondjes zwemmen regelmatig om de boot. Deze boottocht krijgt u van ons cadeau.

 

Eco Lodge op een fynbos Reservaat (upgrade)

Farm 215 Fynbos Reserve is een rustig plekje, afgezonderd van de dagelijkse beslommeringen en biedt ruime en luxe accommodatie middenin een ongerept privé-natuurreservaat van 800 hectare. Hier kun je de stilte horen en tijd lijkt niet van belang.

Dag 7 en 8

Geen Big Five maar wel veel grazend wild en cheetah ziet u tijdens de komende twee dagen op een ecologisch wildreservaat aan de R62. Verblijf is in een goed en sfeervol zelfcatering huisje. Maak lange wandel- of mountainbiketochten en geniet van de stilte van de natuur.

Liever een Big Five safari? Er zijn rondom de R62 enkele mogelijkheden voor een goede Big Five Safari. Vraag ons naar de mogelijkheden (upgrade).

 

Dag 9 en 10                             Natuurlodge Swartbergen

In het hartje van de Swartbergen ben je alleen met de wind, de zon en de sterren. Verblijf is in een luxe chalet met waanzinnig uitzicht op een natuurgebied waar eindeloze wandeltochten en 4WD tochten te maken zijn. Inclusief ontbijt en diner (+1x lunch en 1x 4WD drive).

 

Dag 11                                      Prince Albert

Een van de mooiste passen van de Kaap (of misschien wel het hele land) is de Swartbergpas. Vanaf Oudtshoorn komt de pas uit in Prince Albert waar u de komende nacht op een sfeervolle Karoo-farm verblijft. Zin om bobotie of een ander Afrikaans gerecht te leren koken? Wij boeken een workshop voor u, en u eet de bobotie vanzelfsprekend zelf op!

Dag 12 en 13                            Tuinroute

De Tuinroute bestaat uit een combinatie van regenwoud met kust waar plaatsjes als Wilderness, Sedgefield, Knysna en Plettenberg liggen. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een verblijf in één van de bijzondere zelfcatering ecolodges tussen het groen.

Dag 14, 15 en 16                      Addo/safari

De laatste dagen gaat u op safari in het Addo National Park waar een grote rol voor de (Kaapse) olifant is weggelegd maar ook het andere wild van de Big Five leeft. Verblijf is in een natuurlijk gebouwde accommodatie op zo’n 5 km van de ingang van het park. U kunt met eigen auto safari’s rijden in het park of kiezen voor een georganiseerde tour.

In de omgeving van Addo liggen enkele Big Five privé wildreservaten waar u kunt overnachten en twee keer per dag meegenomen wordt op een jeepsafari. Er zijn verschillende upgrades mogelijk.

Dag 17  en 18                       Terugvlucht

U rijdt naar Port Elizabeth, levert uw auto in op de luchthaven en vliegt via Johannesburg naar Amsterdam. Aankomst op dag 18.


Reissom vanaf € 2.539,00 pp (bij 2 personen) per B klasse auto.

Inclusief

 • vluchten per Air France (Amsterdam - Parijs -Kaapstad, Port Elizabeth - Johannesburg - Parijs - Amsterdam). Upgrade naar KLM mogelijk.
 • autohuur in B-klasse auto, geheel verzekerd, ongelimiteerde kilometers
 • inclusief transfer op dag 1, afleveren auto Houtbay en one way fee tot Port Elizabeth 
 • verblijf zoals beschreven.
 • 9x ontbijt 
 • 2 x diner

Niet inbegrepen: overige maaltijden, overige excursies en/of toegangsgelden, reis- en annuleringsverzekering, uitgaven persoonlijke aard, bijdrage calamiteitenfonds

 • 1 x lunch
 • 1 x natuurrit per jeep