Wilde Kust Reis - in de voetsporen van Mandela

Deze reis is een variatie op De Grote Oversteek waarbij u de oversteek van de Kaap naar Natal via de Wilde Kust maakt in plaats via het binnenland van Vrijstaat.

De Wilde Kust is het gebied vanaf East London tot aan Port Shepstone, het hart van de voormalige thuislanden Transkei en Ciskei. De streek dankt haar naam aan de indrukwekkende branding. Om de branding goed te kunnen ervaren, raden we enkele overnachtingen aan, ook al omdat u de cultuur van de Xhosa kunt ervaren en een excursie kunt maken naar de plaats waar Mandela is opgegroeid en volgt zo zijn voetsporen. 

Safari's maakt u in de provincie Natal waar tevens nijlpaarden, krokodillen en schildpadden (tijdens het broedseizoen) te zien zijn. We kunnen u meerdere mogelijkheden bieden voor lodges in het ecosysteem rond St. Lucia.  Houdt u van geschiedenis of wilt u ervaren hoe het leven in een Zulu-kraal is? Dan is deze reis echt iets voor u. 

  • Wilde Kust route van dag tot dag
  • Tarieven
  • Inspiratie

Dag 1

Uw reis begint in Amsterdam. U vliegt met een dagvlucht van KLM naar Kaapstad. Bij aankomst wordt u per transfer naar uw hotel gebracht.


Dag 2-4 . Houtbay (Kaapstad) . 35 km

Uw auto wordt gebracht en u rijdt naar uw eerste accommodatie in Houtbay, op een steenworp afstand van Kaapstad. Hier krijgt u de beschikking over een ruime, sfeervol ingerichte kamer met thee/koffie-faciliteiten, koelkast en een ruime badkamer. Bezoek bijvoorbeeld de Tafelberg, Robbeneiland, het Waterfront, Kirstenbosch, Groot Constantia. Maak een stadswandeling of ga mee op een townshiptour.


Dag 5 . Stellenbosch . 95 km

Als u het hele schiereiland rondrijdt, komt u vanzelf bij Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke punt van Afrika, waar u de koude en warme oceaanstromen letterlijk ziet botsen. Het is op dit punt dat bijvoorbeeld het schip de Vliegende Hollander is gezonken. In Simonstown vindt u een pinguïnkolonie. Als u uw weg vervolgt, bereikt u vanzelf Stellenbosch, een historisch universiteitsstadje. Neem vooral een kijkje in Oom Samie se winkel. U overnacht op een wijnfarm.


Dag 6 en 7. Witsand . 200 km

Wijn proeven op een landgoed langs de wijnroute, een kijkje in Swellendam: er zijn volop mogelijkheden om uw dag tebesteden op weg naar Witsand. Hier, aan de rand van het De Hoop Nature's Reserve, is het vooral voor de echte natuurliefhebber goed toeven. Talrijke walvissen in het seizoen in een uitgestrekt duinengebied. De kraanvogel komt overigens ook veelvuldig voor in dit gebied. U overnacht in een comfortabele lodge nabij Witsand, op een half uurtje afstand van de ingang van het park, zodat u op dag 7 ook echt de tijd heeft het park te ontdekken.

Upgrade De Hoop

De Hoop Nature Reserve is een duinengebied tussen Witsand en Bredasdorp en staat – zoals de baai bij Hermanus – bekend om de vele walvissen. Omdat het ook zo puur natuur is, levert een verblijf in De Hoop een heel andere ervaring op dan in Witsand. De huisjes van De Hoop hebben een romantisch historisch karakter. Je kunt er heel goed wandelen en fietsen. Op de rivier vaart (bij voldoende water) een boot. Vanaf de huisjes tot het geheel ongerepte strand is het zo'n 20 minuten rijden. Upgrade vanaf € 82,00 per persoon per nacht inclusief ontbijt en diner. Voor gezinnen of groepjes die een groter huis delen zijn betere tarieven mogelijk.


Dag 8 . Knysna . 230 km

Op weg naar de Tuinroute kunt u een kijkje nemen in Mosselbaai. Hier vertrekt vanaf de marina een wandelpad vanwaar u prachtige uitzichten heeft. Het wandelpad loopt 14 kilometer door, maar een kortere wandeling geeft u al een prachtig uitzicht (wellicht dolfijnen!). U overnacht uiteindelijk in Knysna, het hart van de tuinroute. Bezoek bijvoorbeeld het natuurpark Featherbed in Knysna, of het regenwoud dat vooral langs de oude route tussen George en Knysna (de zogenaamde zevenpassenweg) nog goed is te zien.


Dag 9 en 10 . Klein Karoo - Prince Albert. 230 km

Oudtshoorn is bekend om zijn struisvogelfarms en de Cango-grotten bezoeken. Vanaf de Cangogrotten leidt de spectaculaire Swartbergpas naar Prince Albert, een pittoresk Karoo-dorpje. Wilt u de pas liever niet rijden? Er loopt ook een mooie route via de Meiringspoort. In Prince Albert kunt u mee doen aan een kookworkshop bobotie maken(of ander traditioneel gerecht). Verblijf is in een sfeervol Karoo guesthouse inclusief ontbijt. 


Dag 11 en 12. Graaff Reinett . 241 km

Graaff Reinet is één van de oudste stadjes van Zuid-Afrika. Dit historische stadje ligt te midden van de Grote Karoo. Ten noorden van de stad ligt de mooie Vallei der Verlatenheid met prachtige rotsformaties. In het aangrenzende wildpark kunt u al op safari! U verblijft hier twee nachten.


Dag 13 en 14 . Addo . 240 km

Het Addo Elephant Park is een lieflijk park waar de Kaapse olifant leeft, maar ook ander wild als zebra, leeuwen en nog veel meer. Giraffes zijn er niet. De komende twee dagen verkent u het park op eigen houtje. Verblijf is in een sfeervol guesthouse op enkele kilometers van de ingang. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een chalet binnen het park. In dat geval is het ontbijt niet inbegrepen maar de dagelijkse entree (conservation fee) wel.


Dag 15 . Morgans Bay.  490 km

We maken stadstour door East London (het standbeeld van Steve Biko staat hier bijvoorbeeld) en rijden daarna naar hetkusthotelletje Morgans Bay. U bevindt zich nog net voor de rivier Kei die vroeger scheiding bracht tussen blank en zwart land. Een strandwandeling is waarschijnlijk wel even lekker - of gewoon genieten van het zonnetje. Diner inbegrepen.


Dag 16 en 17 . Wilde Kust/ Port St. Johns . 300 km

We steken met een bijzondere pont de Kei over en bevinden ons in Transkei. Groene heuvels met traditionele rondavels domineren hier het landschap. Waarschijnlijk komt u ogen te kort. Onderweg kunt u een stop maken in Qunu waar Mandela is opgegroeid; hij ligt hier ook begraven. De geboorteplaats van Mandela is elders. Een rit naar deze plaats levert een speciale rit mocht u deze willen maken. U verblijft in een plezierig onderkomen aan de kust. Diners inbegrepen.


Dag 18 . Umhlanga Rocks

Net ten noorden van Durban ligt Umhlanga Rocks. Deze badplaats is wat kleiner en overzichtelijker dan het drukke Durban. Vanaf de meeste stranden (niet allemaal!!) kunt u hier zwemmen omdat er haaiennetten in de oceaan zijn aangebracht. Desalniettemin is het wel verstandig hier goed op te letten. In Umhlanga treft u bovendien een wetenschappelijk haaienonderzoekscentrum aan waar u van alles kunt leren over de haai en zijn leefpatroon. U overnacht in prettig guesthouse, inclusief ontbijt.


Dag 19 en 20 . Hluhluwe . 90 km

Vandaag begint uw safari-avontuur in het Big Five wildpark Umfolozi/Hluhluwe. De natuur in en rond het Umfolozi/Hluhluwe park is heuvelachtig en meestal groen. Dat levert mooie plaatjes op.

U verblijft twee nachten in het Hilltop Camp in een ruime chalet. Ontbijt en uw conservation fee zijn niet inbegrepen. Vanuit Hluhluwe kunt u de boottocht in St. Lucia maken. Wilt u liever luxe op safari? Er zijn meerdere mogelijkheden om te upgraden naar privé safarilodges, zowel binnen het Umfolozi/Hluhluwe park als in de omliggende wildreservaten. Vraag ons naar de mogelijkheden. 


Dag 21 . Itala .140 km

Misschien wel het mooiste park van Zuid-Afrika is het Ithala Game Reserve. U verblijft hier in een chalet. Ontbijt is hier niet inbegrepen. Wel boeken wij een wandelsafari voor u op dag 18 (van 06.00 tot 09.00 uur).

Upgrade Mkuze Falls

Tussen Itala en Hluhluwe ligt het prachtige Mkuze Falls Private Game Reserve. De natuur van het 10.000 hectare wildpark is een kruising van Itala & Hluhluwe: groen, heuvelachtig, soms open, soms met dikke begroeiing. Aan de Mkuze Rivier staan luxe safaritenten (natuurlijk met complete badkamer en suite). Prettig comfort en pure natuur vallen hier samen. Meerprijs inclusief alle maaltijden, middagthee en 2 safari’s per dag bedraagt: 


Dag 22 en 23 . Rorkes Drift  . 250 km

In de omgeving van Rorke's Drift vonden in 1879 de veldslagen van Rorke's Drift, en iets verder weg van Isandlwana plaats. Rorke's Drift zelf was destijds een missiepost. U kunt de Battlefields op eigen gelegenheid bezoeken of onder leiding van een gids. Wilt u een nachtje doorbrengen in een echte Zulu kraal en ervaren hoe het is om 's avonds het vee binnen te halen, koken boven het vuur en daarna de verhalen van de dag te delen? Vraag ons naar de mogelijkheden voor een geheel georganiseerde sleep-out. 


Dag 24 . Johannesburg . 395 km

In de avond vertrekt uw vlucht vanuit Johannesburg terug naar Europa.


Dag 25

Aankomst Amsterdam.


 

Prijzen Wilde Kust Reis 2024:

Prijs op aanvraag